Amazon Suomi: Tilaaminen, tulli ja maksutavat


Amazon on yksi maailman tunnetuimmista nettikaupoista. Amazon:ista voi löytää löytää melkein mitä tahansa tuotteita ja lähes mistä tahansa kategoriasta. Varsinainen Amazon Suomi puuttuu edelleen, mutta Amazonista tilaaminen onnistuu muilla kielillä. 


Itse tilaan esimerkiksi BMW-varaosia Amazonista aika usein, koska hinnat ovat siellä kohtuulliset ja valikoimaa löytyy erikoisemmistakin osista ja tarvikkeista. Esimerkiksi Saksan Amazonissa on kätevä automallin mukainen haku varaosille: Amazon.de: Varaosat. Usein myös toimitusaika on nopeampi (kuten eBayssakin) kuin Suomen kivijalkaliikkeistä tai verkkokaupoista tilatessa. Amazonista tilaaminen on helppoa muutaman tilaukseen liittyvän perusniksin avulla. Aluksi kannattaa tutustua toimitukseen ja toimituskuluihin liittyviin asioihin, sekä luoda tunnus sivuille kirjautumista varten.

Löytyykö Amazon suomeksi?


Amazonia ei löydy suomeksi, mutta tilaaminen onnistuu mm. englanniksi ja saksaksi.

Amazon Saksa ja Iso-Britannia


Tilaamista helpottaa kun hallitsee vähintään englannin kielen, sillä myös Saksan Amazonia voi selailla englanniksi.

Tarvittaessa kannattaa vaihtaa Amazon.de englanniksi.

Kun tilaa tuotteita, kannattaa pysytellä EU:n sisällä olevilla Amazonin sivuilla, kuten:


Näin välttää EU:n ulkopuolelta tilaamisesta aiheutuvat tulli- ja verokulut, joista voi aiheutua lisäkustannuksia. Tuotteita selaillessa voi myös valita päälle kohdan "International shipping", jolloin näet vain tuotteita joilla on kansainvälinen toimitus.


Kansainvälinen toimitusmahdollisuus


USA:n Amazonista voi myös tilata tuotteita Suomeen, mutta silloin kannattaa muistaa laskea hintaan mukaan myös tullimaksut ja alv:t, joista lisätietoa alla.

Amazon USA tullimaksut ja alv:t


Amazonista tilattaessa kannattaa siis huomoida, että EU:n ulkopuolelta tilattaviin tavaroihin saattaa tulla lisämaksua tullauksesta ja alv:sta. Jos haluaa välttyä tullimaksuilta, niin kannattaa tilata tuotteet esimerkiksi Saksan tai UK:n Amazoneista.

Tullimaksujen ja alv:n rajat pähkinänkuoressa
  • Lähetys on arvonlisäveroton, jos sen sisältämien tavaroiden yhteisarvo ilman kuljetuskustannuksia on enintään 22 euroa.
  • Lähetys on tulliton, jos lähetyksen sisältämien tavaroiden kokonaisarvo on enintään 150 euroa.
  • Arvonlisäveron määrä on yleensä 24 %. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi elintarvikkeet (14 %), kirjat ja taide-esineet (10 %) ja vähintään kuukauden ajaksi tilatut aikakauslehdet (10 %).
  • Esimerkiksi: auton korin osissa tulli on 4,5 % ja alv 24 % ja auton moottorin osissa tulli on 2,7 % ja alv 24 %. Alle 22 € tilauksissa säästät siis molemmat maksut ja 22 € - 150 € tilauksissa maksat alv:n, mutta säästät tullimaksun.
  • Tullimaksun suuruuden voi arvioida tarkemmin tullin sivuilta löytyvällä laskurilla


Amazon: tilaaminen, toimituskulut ja maksutavat


Tässä vielä omiin kokemuksiini perustuva 4 kohdan pikaopas, jossa ovat kaikkein tärkeimmät vinkit Amazon-ostoksille. 

1. Tilaaminen: Tee Amazon-tili ja käytä apuna kääntäjää


Ostosten tekemiseen tarvitaan Amazon-tili joka on todella nopeaa ja helppoa avata. Esimerkiksi varaosien hakeminen onnistuu parhaiten kun tietää oikeat englanninkieliset/saksankieliset hakusanat/osanumerot. Kannattaa ottaa avuksi vaikka Google-kääntäjä, että oikeat tuotteet löytyvät helpommin. Amazonissa voi tarkistaa omaan autoon sopivan varaosan myös "Filter by vehicle" -valinnalla, jolla voi suodattaa sopivia tuotteita oman auton merkin ja mallin mukaan. Lisäksi kaupasta löytyy kattava määrä erilaisia tuotekategorioita selailuun (esim. Automotive -kategoriasta löytyy kaikenlaista kiinnostavaa ).


Näkymä Amazon UK -kauppaan

Saksan Amazonista saa ilmaisen toimituksen yli 39 €:n tilauksille, mutta sen saamiseksi tuotteen on lähdettävä matkaan Amazonin varastolta. Tuotteet joissa on merkintä "Dispatched from and sold by Amazon" ja kaikki joissa on ainakin merkintä "dispatched from Amazon" ovat Amazonin lähettämiä tuotteita, joita tarjous koskee.

Amazonin lähettämä tuote.

Saksassa on 19%:n arvonlisävero, joka on Suomessa 24%. Tästä johtuen tavaran hinta saattaa muuttua hieman kun valitset lähetyksen Suomeen.

2. Amazon Saksa toimituskulut ja -aika


Aluksi kannattaa huomioida, että Saksan Amazonista saa ilmaisen toimituksen Suomeen kun tilauksen arvo on yli 39 €. Ilmaiset postikulut koskevat Amazonin lähettämiä tilauksia.

Amazon DE:n perustoimituksessa tilauksen toimitusaika Suomeen on 5-7 päivää. Toimituskuluja tulee seuraavasti:
  • Musiikki / DVD / Blu-ray / ohjelmistot / videopelit (lukuunottamatta pelikonsolit): 5 € / toimitus + 2,50 € / kg. (ilmainen yli 39 € tilauksissa)
  • Muut tuotteet (mukaan lukien pelikonsolit): 7,50 € / toimitus + 2,50 € / kg. (ilmainen yli 39 € tilauksissa)
Pikatoimitus saapuu Suomeen 2-4 päivässä ja se maksaa kaikissa tuotekategorioissa saman verran, eli  12 € / toimitus  + 4 € / kg. Tuotteiden painot voi tarkastaa tuotetiedoista. Postikulut saa tarkistettua myös tilausprosessin viimeiseltä sivulta ennen oston hyväksymistä.

3. Amazon UK toimituskulut ja -aika


Amazon UK:n perustoimituksessa tilauksen toimitusaika Suomeen on 5-7 päivää. Toimituskuluja tulee seuraavasti:
  • Musiikki / DVD / Blu-ray / ohjelmistot / videopelit (lukuunottamatta pelikonsolit): £ 3,60 / toimitus + 1,80 £ / kg.
  • Kirjat (myös äänikirjat): 5,50 £ / toimitus + 1,80 £ / kg.
  • Muut tuotteet (mukaan lukien pelikonsolit): 5,50 £ / toimitus + 1,80 £ / kg.
Pikatoimitus saapuu Suomeen 2-4 päivässä ja se maksaa kaikissa tuotekategorioissa saman verran, eli  9,70 £ / toimitus  + 3,10 £ / kg. Tuotteiden painot voi tarkastaa tuotetiedoista. Postikulut saa tarkistettua myös tilausprosessin viimeiseltä sivulta ennen oston hyväksymistä.

4. Amazonin maksutavat


Amazonissa voi maksaa yleisimmillä luottokorteilla ja lahjakorteilla. Paypal ei ole käytössä Amazonissa.

Selaa Iso-Britannian Amazonia: https://www.amazon.co.uk/
Selaa Saksan Amazonia: https://www.amazon.de/
Amazon.de: Päivän halvimmat diilit