torstai 13. maaliskuuta 2014

Öljyn vaihto: Ohjeet ja sopiva vaihtoväli

Aloitetaan helpoimmista, eli kyseessä on öljyn vaihto. Siirrytään pikkuhiljaa sitten helpoista perushuolloista vaativampiin kyhäilyihin. Uskoisin, että kaikki tietävät kuinka renkaat vaihdetaan, niin jätetään se pois ja lähdetään öljyn vaihdosta liikenteeseen.

Mikä on sopiva öljyn vaihtoväli?


Öljyn vaihto on helppo homma, mutta etenkin paljon ajetuilla autoilla sitä ei voi ns. tehdä liian usein. Hyvä öljyn vaihtoväli vähän enemmän ajetussa autossa on 10 tkm, useamminkin saa vaihtaa. Tai ainakin kerran vuodessa johtuen vuodenaikojen vaihtelusta.

Uudemmissa autoissa öljyjen vaihtovälit huitelevat 15 tkm - tai jopa 30 tkm välein. Merkkiliike tai nyrkkipaja, niin pelkän öljynvaihdon listahinta on äkkiä 120€-300€, riippuen auton öljytilavuudesta. Tuhlataan siis elämästämme 15 minuuttia ja säästetään kourallinen seteleitä. Öljynsuodattimen voit hankkia vaikkapa tästä.

Öljyn vaihdon alkuvalmistelut


Nosturi jos löytyy (esim. tee-se-itse hallit) olet jo voittaja. Toisaalta omanlaista kommandohenkeä on möyriä auton alla otsa hiessä ähisten, peläten samalla, että kaksi tonnia rautaa romahtaa niskaan - muista siis puupölkyt auton alle ennen öljyn vaihdon aloittamista.

Auts

Tai jos olet hifistelijä, niin ajoramppi/autopukit ajavat saman asian. Ei kannata siis leikkiä - ettei vaan jää viimeiseksi öljyn vaihdoksi - asfalttikin voi pettää.

Auto ilmaan ja astia alle. Moottori olisi hyvä olla ajettu lämpöiseksi, niin lähtee lika paremmin irti ja öljy on juoksevampaa. Talveksi ohuempaa ja venttiilit kiittävät, kesällä voipi käytellä jäykempää.

Öljyn vaihto vaihe vaiheelta:


1. Öljyproppu auki, varo näppejä öljy on kuumaa. Ja kannattanee odottaa maanantain yli, ettei tärisevin käsin pudota proppua öljysankkoon…
Tupakkimiehet menee tupakille tässä välissä, muut vain odottelevat rauhassa, että kaikki paskainen öljy valuu varmasti pois. Proppu takaisin kiinni uuden tiivisterenkaan kanssa, hampaat irvessä ei tarvitse kiristää, ettei kierteet vaurioidu.

Öljyproppu & pesemätön öljypohja

2. Auto alas ja konehuoneen puolella jatketaan. Jos et vielä vaihtanut öljynsuodatinta, niin tee se nyt - melkein kaikissa bemareissa suodattimelle on jäähdyttimen vieressä oma kotelo, joissain se taas sijaitsee koneen kyljessä. Suodatin ja tiivisteet (jos on, kaikissa ei) siis vaihtoon ja avataan öljykorkki koneen päällä. Katsotaan kirjasta/netistä oikea täyttömäärä, ja kaadetaan mielellään kaikki öljy moottorin sisään, eikä venttiilikopan päälle. ;)

Öljykorkki koneen etuosassa, jes. 

Ja öljykorkki viimeisessä nurkassa, huoh.. 

3. Öljykorkki takaisin kiinni ja motti tulille. Sen verran käytetään, että punainen öljyn merkkivalo sammuu ja takaisin konehuoneen mestoille. Öljytikku ja rätti käteen, tarkastetaan, että öljyä on tikun ylärajassa, jos ei, niin lisätään vähän ja taas tarkastus.

Seuraavaksi tarkastetaan sytytystulpat, ja ilmanvaihdon sekä raittiin ilmanvaihdon suodattimien hengittävyys


Katso myös:
Auton pesu
Auton sisäpesu
Auton vahaus koneella
Pyyhkijänsulkien vaihto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti