sunnuntai 26. joulukuuta 2021

Akun vaihto & koodaus ja Xenon-polttimon vaihto

Hyvää Joulua arvon lukijat!

Kävipä tässä hiljattain niin, että tuli lähdettyä autonvaihto puuhiin, ja lähestyvä joulu toi aikataulullisesti haasteita saada halutut huollot ja tarkistukset autoon tehtyä, ennen kuin 1000 kilometrin roadtrip olisi käsillä. Postaus on tehty yhteistyössä Rahumets Service Oy:n kanssa. 

Akun vaihto ja koodaus - BMW E60

Akku alkoi ilmoittamaan olevansa tien päässä, eli edessä olisi suurella varmuudella akun vaihto. Xenonit näyttivät krapulaisilta kommunisti kärpästen silmiltä, rekisterikilven valot taas olivat joulukuusen valot (mallia Kiina led), edestä oli parkkitutka anturi pimeänä... Kaikenlaista pientä, ja lista jatkuu. Tässä vaiheessa oli siis selvää, että apuja on saatava. No, eipä muuta kuin puhelin käteen ja soittoa Tuusulaan. Kävi niinkin hyvä tuuri, että vapaa huoltoaika löytyi jo seuraavalle päivälle - jes, homma etenee!

Rahumets Service Oy

Paikalla odotti pk-seudun parhaita Bmw-velhoja, Rahumets Service Oy:n perustaja Marco "Rahu" Rahumets. Monille lukijoille jo ennestään tuttu, mutta ne, jotka eivät miestä ennestään tunne, niin suosittelen tutustumaan tähän pajaan. Mitä hankalampi vika, sitä varmemmin se saadaan täällä selvitettyä. Täällä on tapana korjata vika, eikä vaihtaa osia siihen asti, että vika ehkä poistuu, Rahu todella tietää mitä tekee. 

No, se ylistyssanoista, käykää itse toteamassa ;) Ruvetaanpa tutkimaan mitä autolle kuuluu - sen nimesi muuten 3-vuotias tyttäreni Pingviiniksi! Pingviini siis halliin ja ihmetellään aluksi mikä akussa vikana. 

Siellähän se möllöttää

Ajotietokone ilmoitti käynnistäessä "increased battery discharge", ja kun käynnistys tapahtui lämpimässä parkkihallissa, tiesi jossain olevan vikaa. Ja kauaa ei tarvinnut vikaa etsiä, auto vaipuu uneen, joten syyllinen löytyi helposti. Akkuhan se oli aivan loppu.

Kuinka valita oikean kokoinen akku?

E60 korin bemariin voi laittaa valmistajan ohjeiden mukaan 80Ah/90-92Ah tavallinen tai AGM, tai 110Ah tavallinen akku. Akkua valitessa täytyy kuitenkin muistaa, että tärkein homma on koodata se oikein, muuten käyttöikä vähenee radikaalisti. 

Eri akuista ja akkujen kokoluokista löytyy vino pino keskustelua internetin eri keskustelupalstoilta, mutta fakta toki on se, että Bmw:n sähköinsinööri on alunperin suunnitellut koko järjestelmän ja suunnittelut sen toimimaan näillä kyseisillä akuilla. Luotan mieluummin saksalaisen insinöörin laskelmiin, kuin netin mutu tuntumaan. Niinkuin Rahukin totesi, hän on vaihtanut monta alle pari vuotta vanhaa 100Ah akkua pois niiden kuoleennuttua, koska akun koko (tai jos sitä ei koodata) vaikuttaa suoraan sen käyttöikään. Olen kuullut joskus sanonnan, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, joten ennemmin ostan laadukkaan akun, jota ei kahden vuoden välein tarvitse vaihtaa, niinkuin halpaa tarvike akkua. 

Banner AGM 92ah

Ja tällainen sinne sitten lyötiin tilalle! Bmw:n OE laatua vastaava akku, nyt kelpaa. Ja muuten, tätä kirjoittaessa täällä on n. -23 astetta pakkasta, ja auto seisoo ulkona, toistaiseksi aina kun on tarvinnut lähteä liikkeelle, niin kutoskone on hörähtänyt laakista käyntiin, kuin sen kuuluisan palmun alta (*kop kop*), eikä ole yhtään harmittanut akun kalliimpi hankinta hinta. Näissähän se akku tarvitsee myös koodata autoon, joten.. 

..läppäri esiin, 

ja koodaamaan. Se on ammattimieheltä äkkiä hoidettu. 

Xenon-polttimon vaihto


Sitten Xenonien kimppuun, vanhoista en valitettavasti ehtinyt napata kuvaa, kuinka punertavat olivat, mutta ehkä te uskotte. Xenon-polttimon vaihdossahan on semmoinen hassu juttu, että umpiot pitää irrottaa, että ne saa vaihdettua, joten tuumasta toimeen: 

Philips D1S tilalleEikä aikaakaan, kun umpio on irti.. 

Valmistajahan lupaa tuolle polttimolle 150% enemmän valotehoa, ja kyllä muuten valaisee. Keli tänne ajaessa oli paikoin haastava ja todella pimeä, että eipä taaskaan ostos harmittanut, kun oli keulalla kunnon tuikut, eikä marketin halvimmat. 


Siellähän se pohjassa luuraaJa taas näkee!

Kuvasta toki vaikea arvioida, joten kokeilen laittaa tuohon videon, arvioidaan sen laatu myöhemmin..
Rekisterikilven valon vaihto


Jatketaan valojen tiellä, kun vauhtiin päästiin, ongelmana siis rekisterikilven valot ja ah niin ihanat ja kirkkaat kiinaledit, tietysti markkinoiden halvimpaan hintaan. Työnäyte: 

Tässähän ihan sokaistuu, hyi olkoon. 

Sattuipa myös niinkin sopivasti, että Rahulta löytyi hyllystä pari Bmw Oem rekisterikilven valoja, joten onneksi näistä takana ajavien sokeuttajista päästään siis nopeasti eroon, vai päästäänkö sittenkään..? Oikeanlaista liitintä ko. valoille ei muuten sitten löytynytkään, usko alkoi jo loppua kun Rahu kaivoi läpi loputtoman kokoisia varastoja, mutta ei vaan natsannut. Tässä vaiheessa mies itse totesi: "Ennemmin koiralta loppuu kusi, kuin täältä keinot!", ja kohta olikin toisesta liittimestä tehty sopiva! Hymy nousi väkisinkin korviin. 

Bmw Original Teile, ahh.. 

Ja on muuten just eikä melkein, kyllä kelpaa!

Nämäkin toki pitää koodata pois,

Ettei ajotietokone luule polttimoita vähäisen virran kulutuksen takia palaneiksi, hetki vain, ja vikailmoitukset loistavat poissaolollaan, excellent. 

Parkkitutka-anturin vaihto


Seuraavaksi listalla oli rikkoutuneen parkkitutka-anturin lokaation paljastaminen, näissähän jos yksi anturi on kaput, niin edessä eikä takana toimi tutkat, joten semisti ärsyttävä vika. Läppäri kiinni autoon taas, ja rikkinäinen anturi löytyy nopeasti. Asiassa on vaan kaksi muttaa. Jos toista munuaista ei saada irti, joutuu etupuskurin irroittamaan, ja toinen mutta on tämä: 

Auton mukana saatu anturi on väärä, prkl.

No, Rahu ei jää tuleen makaamaan, vaan varaosalaatikoita auki, ja kas, ei aikaakaan kun.. 

Sopiva anturi löytyy tästä kasasta.

Alkaa hermoja raastava tappelu munuaisen kiinnikeiden kanssa. Meikäläisen hermoilla olisi mennyt rikki varmaan kaikki, mutta mestarin ollessa asialla päästiin nollalla ohilaukauksella. 

VóilaRikkinäinen tapausAnturin vaihto, tsekkaus, että järjestelmä toimii..

Ja munuinen takaisin kiinni, näin helppoa se on kun osaa! Sitten pienenä vinkkinä vielä, niin älkää KOSKAAN laittako mihinkään kiinni mitään tarvike antureita, niistä ei saa muuta kuin äärimmäisen harmituksen ja mahdollisesti moninkertaisen ajan vianhaussa. 

Rahu huomasi vikakoodeja läpi käydessään, että myöskään Xenonin korkeussäädön moottorit eivät inahtaneet, sattumalta hyllyssä oli 2 kpl moottoreita, joten nämä laitettiin paikalleen. 

Vain todetaksemme, 


että korkeudensäätö ei toimi siltikään, eli vika on jossain muualla, kuin korkeutta säätävissä moottoreissa. Kello alkoi kuitenkin tässä vaiheessa olla jo paljon, joten päätettiin, että tämä vianhaku jatkuu toisena kertana. Tästäkin huolimatta jälleen hyvä osoitus siitä, ettei vaihdeta osia turhaan, vaan selvitetään, missä vika oikeasti on. Ei voi kuin arvostaa. 

Rahun puuhatessa auton kimpussa, minä koitin pysyä poissa jaloista, ja välillä olikin hyvin aikaa antaa kameran laulaa, tässä muutamia otoksia korjaamon tiloista - olkaa hyvät: 

Asiallinen vesiletkun pidike!No, mikäs se täällä lymyää! ALPINA feat. mint condition. 

Kalusto on kunnossa herralla itsellään, näitä Suomessa vain 2 kplBmw aiheisia ostoksia voi täällä myös tehdä.

Luettavaa löytyy huollon valmistumista odotellessa. 

Tarjoilu pelasi myös, ei tarvinnut kuivalla kurkulla kuvailla!

Kaikinpuolin viimeisen päälle huoltokäynti, kiitokset vielä Marcolle loistavasta palvelusta ja asiantuntemuksesta! Seuraava käynti lymyileekin jo lähitulevaisuudessa, kun ihmetellään lisää tuota korkeudensäätö mysteeriä, tästä lisää mahdollisesti myöhemmin. 

Olkaahan Rahumets Serviceen yhteydessä aina kun on kyseessä pieni tai suuri vika, Bmw tai ALPINA - niin varmasti homma hoituu. Täältä saa kätevästi tilattua myös alkuperäiset varaosat!

Yhteystiedot firmaan: 

Puh.nro: 040 0925441Ei kommentteja:

Lähetä kommentti