keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Auton ilmastoinnin puhdistus: Tee se itse -ohje

Hep! Tällä kertaa tehdään auton ilmastoinnin puhdistus itse.

Kalenterin mukaan Suomessa pitäisi olla siis kesä kiivaimmillaan ja autojen ilmastointilaitteet täydessä työn touhussa, mutta kuten ulos katsomalla selviää, näin ei ole. Oletkin mahdollisesti saattanut tehdä saman toimenpiteen kuin allekirjoittanut: ottanut ilmastoinnin pois päältä. Tämähän on sikäli fiksu liike, että turhaan ilmastoinnin kompuraa höykytetään yötäpäivää, se kun näkyy menovesilaskussa korotettuina lukemina. Noh, tämän toiminnon lieveilmiönä voi seurata ikävä lemahdus pahaa ja tunkkaista hajua matkustamon tiloihin läpi tuuletusritilöiden. Mikä neuvoksi kun auton ilmastointi haisee? Otsonointi maksaa liikaa, eikä poista varsinaista onkkelmaa.

Kurkistus paikallisen autotavaratalon valikoimaan ja kas, mitä sieltä löytyy.

Sonax Auton a/c puhdistusaine, ilmastoinnin ja höyrystimen puhdistaja
Auton ilmastoinnin puhdistus spray? Okei. Hintaa törpöllä kympin tienoolla, joten miksikäs ei - kokeillaan.

Ohjeita lukiessa kannattaa huomioida, että ohjeen lopussa lukee seuraavaa: "Suosittelemme höyrystimen kuivaamista ennen käsittelyä. Laita sisäilman kierto päälle ja lämmitys täysille, anna kuivua muutaman minuutin ajan." Itsehän tämän ohjeen luin, kuten arvaatte - lopuksi, joten jäi kokeilematta. Ensi kerralla sitten, sehän oli vaan suositus... :) Loput ohjeet siis tässä:

Auton ilmastoinnin puhdistus itse 


1. Auto käyntiin, ilmastointi ja sisäilmankierto päälle, puhallus täysille. 

16 astetta minimipuhallus, valitsemme tämän asetusarvon
2. Ritilöitten välinen namiska (?) kylmäpuoli kylmimpään asetukseen.

Tonne siniseen päin työnnätte
3. Kuskin penkki mahdollisimman eteen ja selkänoja myöskin "niiaamaan"

Tällai
4. Kuskin puolen jalkatilaan avautuu näin valtavasti tilaa, käyttäkäämme se hyväksemme. Purkki käteen ja ravistelua jonkin aikaa. Tämän jälkeen "sokka irti" ts. painetaan korkkia, jolloin paine purkautuu ulos pullosta. Ovi kiinni ja odottelemaan.

Tässä vaiheessa ei ehkä kannata enää istuskella takapenkillä
5. 15 min jälkeen ovet auki ja auton perusteellinen tuuletus. Viime kesänä tehty ilmastoinnin huoltokin jättänyt jälkensä - oli hieman kylmä istahtaa takaisin autoon!

Tämän jälkeen suosittelen myös raitisilmasuodattimen vaihtamista, jos et näin ole tehnyt.. 

Tuulettelun jälkeen koeajolle, ilmastointi toimintaan hetkeksi ja sitten pois päältä. Aivan pienen pieni pölähdys vanhaa tuttua tuoksua enää jäljellä, nice! Suosittelen muillekin, joita auton ilmastoinnin hajut häiritsevät!

3 kommenttia:

  1. Kannattaa ehkä vielä nyppäistä se vanha raitisilmasuodatin irti ennen purkin laukaisua, ja laittaa uusi paikalleen sen käytön jälkeen, niin ei haaskaannu ainetta suodattimeen vaan se pääsee maksimaalisesti perille asti.

    VastaaPoista
  2. Raitisilmasuodatin on monessa autossa (ellei jopa kaikissa) sellaisessa paikassa, että ei kyllä osallistu ilmankiertoon sisäilmankierron ollessa päällä.

    VastaaPoista