lauantai 3. lokakuuta 2015

Vaihteistoöljyn vaihto, vaihdelaatikko E39 (manuaali)

Hejssan människör! Hei ihmiset!

Tällä kertaa tehdään vaihdelaatikon öljynvaihto manuaalivaihteiseen Bemariin, en tiedä onko siitä hyötyä, mutta eipä se haitaksikaan ole. Tuleepahan vaihdettua vaikka huvin ja urheilun vuoksi, tai ylihuollon puitteissa. Automaateissa sitten omalla vastuulla ja kukin tyylillään.. ;) Mutta se automaateista, niistä myöhemmin.

Aletaanpa hommiin. Ensin selvitetään, jotta mitä vaihteistoöljyä tarvitaan. Jos ei siis haeta marmoritiskiltä rekisterinumerolla. Nosturi apuun ja tutkimaan. Tässä kyseessä BMW e39 -malli.


Vaihteistoöljyn vaihto vaihe vaiheelta


Laatikkosi kyljestä löytyy:

Tällainen tarra, joko keltainen tai vihreä

Sitten googletetaan, katsoin Schmiedmannilta ja Motonetista, arvaatte varmaan jo, kummalta tavara löytyy hyllystä? Jep, eli nokka kohti Motonettia. Ainiin, Castrolin sivuilta löytyy myös rekkarinrolla hausta, mikä vaihteistoöljy sopii vaihteistoon.

Omaani passaa tämä.
Laatikon öljytilavuus on 1,25 litraa, joten hyvin on markkinointimiehet keksineet myydä litran puteleissa niin jää ylimääräistä vaihteistoöljyä sitten melkein se litra, kun joutuu kaksi ostamaan. Nämä maksoi muistaakseni vähän päälle parikymppiä puteli. Sitten vaihtamaan.

Ensin avataan lenkkiavaimella täyttöproppu.
Jaa miksikö? No siksi, että ollaan kusessa jos ensin päästetään öljyt pihalle ja täyttöproppu ei aukeakaan..

Ja sitten tyhjennysproppu auki laatikon alta. 
Annetaan valua rauhassa ihan tyhjäksi asti. Öljy on aika tummaa laatikkoöljyksi, joten hyvä että vaihdetaan. Valutuksen jälkeen tyhjennysproppu kiinni, uusia prikkoja ei tarvita, sillä tämä on ns. kartiomallinen mutteri (tai mikä nyt onkaan), jossa ei prikkaa ole. Se kun kiristyy tarpeeksi pitäväksi ilmankin.

Truutta esiin ja uutta öljyä laatikkoon. 
Tätä toistetaan siihen asti, kunnes:

Öljyä alkaa tipotella pois.

Ei muuta kuin täyttöproppu kiinni ja testiajolle. Vaihdot ehkä hieman terävämmät, suurta eroa ei toki havaittavissa. Nyt olen uusilla öljyillä ajanut n. 2000 km ja hyvin pelittää. Ei muuta kuin nauttimaan Oktoberfestistä! Das ist gut!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti