eBay Suomi-ohje: Tilaaminen, tulli ja maksutavat


"No matter what you're looking for it's on eBay"

Ebay on valtava, koko maailman kattava kauppapaikka. Ebaysta tilaaminen kannattaa, koska sieltä löytää melkein mitä tahansa tuotteita ja lähes mistä tahansa kategoriasta. Varsinainen eBay Suomi ei enää ole toiminnassa, mutta tuotteita voi tilata helposti Suomeen muilla kielillä.

ebaysta tilaaminen


Itse tilaan esimerkiksi BMW-varaosia eBaysta aika usein, koska hinnat ovat siellä kohtuulliset ja valikoimaa löytyy erikoisemmistakin osista ja tarvikkeista. Monesti myös toimitusaika on nopeampi kuin Suomen kivijalkaliikkeistä tai verkkokaupoista tilatessa. Ebaysta tilaaminen on helppoa kun muistaa muutaman tilaukseen liittyvän niksin, tutustuu tullimaksuihin liittyviin asioihin ja laittaa tarvittavat tilit kuntoon.

Löytyykö Ebay suomeksi?


Ebayssa tuotteita myyvät yritykset ja yksityiset myyjät ympäri maailman. Aikaisemmin oli olemassa myös virallinen eBay Suomi, joka oli jonkin aikaa käännetty myös suomeksi, mutta nykyisin tilaamista helpottaa kun hallitsee vähintään englannin kielen.

Ebay Saksa ja Iso-Britannia


Kun tilaa tuotteita, kannattaa pysytellä EU:n sisällä olevilla eBayn sivuilla, kuten:


Näin välttää EU:n ulkopuolelta tilaamisesta aiheutuvat tulli- ja verokulut, jotka voivat nostaa tilatun tuotteen hintaa ikävästi ylöspäin. Tuotteita selaillessa voi myös valita “item location” kohdasta Europe.


ebay item location
Euroopassa sijaitsevat tuotteet.

USA:n eBaystä voi myös tilata tuotteita Suomeen, mutta silloin kannattaa muistaa laskea hintaan mukaan myös tullimaksut ja alv:t, joista lisätietoa seuraavassa kappaleessa.

Ebay USA tullimaksut ja tuotteiden alv:t


Ebaysta tilattaessa kannattaa siis aina tarkistaa tavaran lähtömaa, sillä EU:n ulkopuolelta tilattaviin tavaroihin saattaa tulla lisämaksua tullauksesta ja alv:sta.

Tullimaksujen ja alv:n rajat pähkinänkuoressa

  • Lähetys on arvonlisäveroton, jos sen sisältämien tavaroiden yhteisarvo ilman kuljetuskustannuksia on enintään 22 euroa.
  • Lähetys on tulliton, jos lähetyksen sisältämien tavaroiden kokonaisarvo on enintään 150 euroa.
  • Arvonlisäveron määrä on yleensä 24 %. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi elintarvikkeet (14 %), kirjat ja taide-esineet (10 %) ja vähintään kuukauden ajaksi tilatut aikakauslehdet (10 %).
  • Esimerkiksi: auton korin osissa tulli on 4,5 % ja alv 24 % ja auton moottorin osissa tulli on 2,7 % ja alv 24 %. Alle 22 € tilauksissa säästät siis molemmat maksut ja 22 € - 150 € tilauksissa maksat alv:n, mutta säästät tullimaksun.
Tullimaksun suuruuden voi arvioida tarkemmin tullin sivuilta löytyvällä laskurilla.


Ebay: ostaminen, maksutavat ja muita kokemuksia

Tässä vielä omiin kokemuksiini perustuva 5 kohdan pikaopas, jossa ovat kaikkein tärkeimmät vinkit eBay-ostoksille.

1. Ostaminen: Tee Ebay-tili ja käytä apuna kääntäjää


Ostosten tekemiseen tarvitaan Ebay-tili ja sama tili toimii kaikissa eri maiden Ebay-kaupoissa. Esimerkiksi varaosien hakeminen onnistuu parhaiten kun tietää oikeat englanninkieliset/saksankieliset hakusanat/osanumerot, lisäksi kaupasta löytyy kattava määrä erilaisia tuotekategorioita selailuun. Kannattaa ottaa avuksi esim. Google-kääntäjä, että oikeat tuotteet löytyvät helpommin.


ebay tuotehaku


2. Suora ostos vai huutokauppa?


Ebayssa tuotteita voi ostaa joko osallistumalla huutokauppaan tai suoraan. Jos ei ole kiinnostunut huutokaupoista, niin kannattaa klikata päälle “Buy it now”, jolloin kaikki selaillut tuotteet ovat heti ostettavissa.


ebay osta heti
Ebay UK

ebay osta heti de
Ebay DE

3. Myyjän luotettavuus ja toimitusaika


Tarkista vielä muutama tieto ennen kuin klikkaat tilausnappia. Tuotteen kohdalta kannattaa hinnan lisäksi tarkistaa vielä sen:
  • fyysinen sijainti,
  • myyjän saamat palautteet,
  • toimitusaika ja postikulut sekä se,
  • että tuote voidaan varmasti postittaa Suomeen.
Yrityksiltä tilaaminen on luotettavampaa, mutta yksityisiltäkin olen saanut tuotteet perille, tosin lähes poikkeuksetta pidemmillä toimitusajoilla. Mikäli kaikki näyttää olevan kunnossa, niin tilaus vaan sisään ja pakettia odottelemaan. Arvioitu toimitusaika ja postituskulut löytyvät jokaisen tuotteen kohdalta erikseen, joten nekin kannattaa tarkistaa jos haluat saada tuotteen nopeasti ja edullisesti perille. Saat myöhemmin myös lisätietoa tuotteen matkasta sähköpostiisi.


ebay toimitusaika

4. Ebayn maksutavat: Hanki PayPal-tili


Ebayn maksutavat ovat monipuoliset, tuotteet voi maksaa ainakin PayPalilla tai yleisimmillä luottokorteilla. Suosittelen itse PayPalin käyttöä, koska se on varsin kätevä ja turvallinen maksutapa. Varo toki myös huijareita, jotka koittavat saada tietosi esim. lähettelemällä viestejä PayPalin nimissä sähköpostiisi.

5. Saat rahat takaisin jos et saakaan tuotetta


Ebaysta tilaamisessa on sellainen turvallinen ominaisuus, että rahat saa takaisin mikäli tuote ei jostain syystä saavu perille tai mikäli se ei vastaa kuvattua laatua. Takuu edellyttää PayPalilla maksamista. Ebayn luotettavuus on siinä mielessä huippuluokkaa.

Selaa Saksan eBayta
Selaa Iso-Britannian EBayta
Selaa USA:n eBayta (tullimaksut ja/tai alv yli 22 €:n ostoksiin)