Sytytystulppien vaihto 30 minuutissa - Ohje kuvilla

Tuntuuko auto hieman tukkoiselta ja kuluttavan liikaa? Syynä voi olla yksinkertaisesti tukossa oleva moottorin ilmansuodatin ja elämänsä loppupuolella olevat sytytystulpat. Sytytystulppien vaihto on helppoa ja halpaa, unohtamatta positiivista vaikutusta moottorin käyntiin ja polttoaineen kulutukseen. Tulppien vaihtoväliä ei siis kannata pitkittää, luullen säästävänsä muutaman kympin.

Sytytystulppien vaihtoväli


Perinteinen sytytystulppien vaihtoväli (riippuu tietysti autosta/tulpista) lienee nykyään muutaman kymmenen tuhannen kieppeillä. Iridium tai platina -sytytystulppien vaihtoväli on yli 100 000 km, toki niiden hintakin moninkertainen. Moottorin käyntiin näillä ei ole eroa. Ilmansuodatin kannattaa vaihtaa silloin, kun se alkaa näyttää likaiselta. Kevään hiekkapöly on omiaan likaamaan sen.

Millaiset sytytystulpat ja työkalut?


Varaosaliikkeessä asioidessasi ilmoitat auton merkin, mallin, vuosimallin ja moottorin koon, niin pitäisi oikeaa tavaraa alkaa löytyä. Toivottavasti tiedät itse kuinka monta sytytystulppaa autoosi tarvitset, koska sitä eivät kaikki liikkeen "ammattilaiset" välttämättä tiedä. Hyvä on ottaa myös vaikka netistä selvää ennakkoon, mitkä sytytystulpat toimivat parhaiten autossasi - väärät tulpat eivät aiheuta kuin käyntihäiriöitä ja harmitusta. Bmw:hen käy hyvin joko NGK tai Bosch, jos et kehtaa alkuperäisiä laittaa.

Tässä pari edullista vaihtoehtoa:

Työkaluja et liiemmin tarvitse, tässä kyseisessä mallissa vain 10 millin avaimen ja sytytystulpan avaimen, sekä pienen talttapäisen ruuvimeisselin. Tässä käyttämässäni Bahcon työkalusarjassa on kätevästi molemmat. Bilteman, Motonetin ja Clas Ohlsonin, Tarjoustalon yms.halpis sytytystulpan avaimet saa jättää suosiolla hyllyyn. Kerran kokeilin ja yhdet tulpat sain vaihdettua ennen kuin se katkesi... Panosta laatuun myös siis työkaluissa.

Työkalusarjaa voi tarkastella lähemmin tästä linkistä:


Sytytystulppien vaihto kohta kohdalta


Aloitetaanpa hommat. Kyseinen auto on siis BMW E39 528i. Siinä on kuusi sylinteriä ja yllättäen kuusi sytytystulppaa. Aikaa hommaan menee semmoiset 20-30 min. riippuen työtahdista.

1. Ensin öljykorkki irti.2. Sitten moottorin suojamuovien suojaklipsit neljä kappaletta.


3. Alta paljastuu 10 mm mutterit 2 kpl ja 2 pulttia, ei muuta kuin räikkä laulamaan ja nämä irti.4. Suojamuovi sivuun, jonka jälkeen voit ottaa raitisilmaputken sivusta pois, ettei se häiritse edessä. Klipsuilla kiinni.


5. Suojamuovit voi nostaa siis pois jo, ellet näin ole jo tehnyt. Tässä vaiheessa ei ole huono idea myöskään laittaa öljykorkkia takaisin kiinni, ettei käy hups ja huomaat kuinka mutteri putoaa sinne - oho.. Mikä on kun ei taidot riitä - viisun sanat saattaa juolahtaa mieleen.
6. Suojamuovien alta paljastuu sytytyspuola rivi, niiden kulmista 10 mm mutterit irti.


7. Puola on vielä metalliklipsillä kiinni johdossa.


8. Puolan kunnon voi tarkistaa, ettei se ole päästä repaleinen tai halkeillut.


9. Sitten sytytstulpanavain koloon ja väännetään tulppa irti.


10. Vanha sytytystulppa pois ja uusi sisään.

Bmw Original Teile feat. paskaa kynnen alla :o
11. Sitten "kasaus" samassa järjestyksessä ja ei väännetä sitä uutta sytytystulppaa hampaat irvessä kiinni, vaan sopivasti niin ettei katkeile tai kierteet vahingoitu.

Viisi sytytystulppaa jäljellä - ja kun muut vaihdetaan samalla tavalla, niin varmaan riittää tämä yhden demonstraatio.

Kun tulpat on vaihdettu, voitkin siirtyä ilmansuodattimen kimppuun.

Selaa sytytystulppia eBayssa


Katso myös:
Ohjaustehostimen öljynvaihto
Ilmansuodattimen ja raitisilmasuodattimen vaihto
Starttimoottorin vaihto
Ilmamäärämittarin puhdistus
Huoltovalon nollaus
Disa venttiilin korjaus
Vaihdelaatikon öljyn vaihto


TuoteHinta 6 kplToimituskulutHinta yht. euroina
NGK sytytystulpat£ 19.98£ 4.4529,36 €Tilaa
Bosch sytytystulpat£ 20,18£ 0,7524,95 €Tilaa
Next PostUudempi teksti Previous PostVanhempi viesti Etusivu

0 kommenttia:

Lähetä kommentti